Τοποθεσία

Τρίπολη  –  Αρκαδία

Η Τρίπολη, πρωτεύουσα της Αρκαδίας, τρίτη ψηλότερη πόλη στην Ελλάδα με υψόμετρο 660 μ. βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Είναι διάδοχος των αρχαιοελληνικών και βυζαντινών πόλεων της περιοχής, καθώς και της Τριπολιτσάς της Ελληνικής επανάστασης. Σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαία μνημεία, μοναστήρια, σπήλαια και να γνωρίσει την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Είναι ιδανικός προορισμός για δραστηριότητες στη φύση όλο τον χρόνο, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, απέχοντας λιγότερο από μισή ώρα από τις Αρκαδικές ακτές.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Στην Αρκαδία είναι διάσπαρτοι 44 ορεινοί και παραθαλάσσιοι παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, δημιουργημένοι από τον 15ο μ. Χ. αι. και μετά.
Με φρουριακή αρχιτεκτονική οι περισσότεροι, είναι χτισμένοι από πέτρα και ξύλο, παρουσιάζοντας εξαιρετικό περιβάλλον στην Βυτίνα, Στεμνίτσα, Λαγκάδια, στην Αλωνίσταινα με το σπίτι του Κολοκοτρώνη, Πιάνα, Χρυσοβίτσι, Άστρος, Λεωνίδιο και Ζάτουνα, προσκύνημα στον τόπο εξορίας του Μίκη Θεοδωράκη, όπου και ομώνυμο Διεθνές Κέντρο.

ΜΝΗΜΕΙΑ  –  ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Τεγέα (από Τρίπολη 10΄), Αρχαία Μαντίνεια (15΄), Ορχομενός (20′), Μεγαλόπολη (25΄) Ιερό της Δέσποινας στην Λυκόσουρα, Ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο της κοιλάδας του ποταμού Λούσιου, με τέσσερα διάσημα μοναστήρια, μεταβυζαντινούς ναούς, σκήτες, ασκηταριά, τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Γόρτυνος και τους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας ως σύγχρονο τεχνολογικό μουσείο υδροκίνησης.

Μπορείτε να δείτε τα μεσαιωνικά κάστρα της Αρκαδίας, το Πολεμικό Μουσείο με το εκμαγείο του προσώπου του Θ. Κολοκοτρώνη (Τρίπολη), δύο Λαογραφικά Μουσεία (Τεγέα, Στεμνίτσα), το Διεθνές Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Ζάτουνα) και έξι αρχαιολογικά μουσεία, Τρίπολης, Μεσογείου Άστρους, Λυκόσουρας, Τεγέας, Μεγαλόπολης και Δημητσάνας, με την φημισμένη Βιβλιοθήκη της, που διαθέτει Λαογραφική Συλλογή, σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα, κώδικες και 35.000 τόμους. Εδώ εκτίθεται η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα και η λάρνακα με τα οστά του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού.

ΘΑΛΑΣΣΑ

Σε απόσταση μόλις μισής ώρας από την Τρίπολη, τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, βρέχουν τις Αρκαδικές ακτές στον Αργολικό κόλπο. Απέραντες αμμουδιές ή μικροί, φυσικοί κόλποι, συχνά δίπλα σε καταπράσινους ελαιώνες ή κάτω από κάστρα, με θέα παραδοσιακούς οικισμούς και μικρά νησιά.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου: Μόλις 27 χλμ. από την Τρίπολη, σε υψόμετρο 1600μ., κάτω από την κορυφή Οστρακίνα του Μαινάλου. Προσφέρει 5 πίστες, μεταξύ αυτών μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα, μέσα σε ένα σπάνιο ελατοδάσος, σε περιοχή NATURA 2000. Διαθέτει 3 αναβατήρες μεταφοράς 200, 350 και 500 ατόμων/ώρα, για παιδιά και ενήλικες, σαλέ, το Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, χώρους στάθμευσης, καταστήματα ενοικίασης σκι – έλκυθρων και σχολές σκι.

Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού: Ένα από τα πιο οργανωμένα της Ελλάδας, 85 χλμ. από την Τρίπολη, σε υψόμετρο 2000 μ. Προσφέρει 12 πίστες και 7 αναβατήρες όλων των τύπων, μεταξύ αυτών τον υψηλότερο αναβατήρα και την μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, από ύψος 2.355μ. και μήκους 3.2 χλμ. Διαθέτει σαλέ, χώρους φαγητού, καταστήματα ενοικίασης σκι και αγοράς χιονοδρομικών ειδών, σχολές σκι και πολλές δραστηριότητες χιονιού. Στην περιοχή υπάρχει η Μαυρολίμνη, μοναδική αλπική λίμνη της Πελοποννήσου με άκρως εντυπωσιακό θέαμα για τους ορειβάτες.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συχνά επάνω σε ερείπια αρχαιοελληνικών ναών, τα Αρκαδικά θρησκευτικά μνημεία είναι ιστορικοί τόποι με ανεκτίμητης αξίας δείγματα τέχνης στην αρχιτεκτονική, τις αγιογραφίες, τα μωσαϊκά. Μπορείτε να επισκεφθείτε 21 μοναστήρια, ανάμεσά τους το αρχαιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Ελλάδας, η μονή Φιλοσόφου (9ος αι.) και τη μονή Προδρόμου, στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου.

Η περιοχή είναι γεμάτη από ιστορικές εκκλησίες, όπως αυτές της Τρίπολης και των γύρω παραδοσιακών οικισμών, ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Επισκοπή Τεγέας (11ος αι.), το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα βυζαντινής ναοδομίας της εποχής του στην Ελλάδα, ο Ναός των Αγίων Αποστόλων στο Λεοντάρι (14ος αι.) και πολλοί άλλοι.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η γλυκιά μελιτζάνα του Λεωνιδίου (Τσακώνικη), είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Οι «δρόμοι του κρασιού» περνούν από την Αρκαδία. Τρεις χιλιάδες χρόνια, τα κρασιά της Μαντινείας, εξακολουθούν να είναι πρώτα στον κόσμο. Γιορτές τοπικής γευσιγνωσίας οργανώνονται κάθε χρόνο: η «Γιορτή της Μελιτζάνας» (Πλάκα Λεωνιδίου), «της Πατάτας», «του Σκόρδου» (Λιθοβούνια), «του Κάστανου» (Άνω Δολιανά) ή «του Κρασιού» (Ζευγολατειό). Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

– χόρτα περιβολίσια ή
– μυρωνολάχανα κοκκινιστά
– παστό με αυγά
– λουκάνικο με πορτοκάλι
– γουρουνοπούλα ψητή
– κόκκορα με χυλοπίτες
– λαγωτό ή γκιούλμπαστι
– φέτα κατσικίσια
– γραβιέρα ή μανουρομυζήθρα
– δίπλες
– γλυκό εληά ή κάστανο

ΣΠΗΛΑΙΑ

Σπήλαιο Κάψια: Μόλις 15 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, ηλικίας άνω των 3.000.000 χρόνων, με εντυπωσιακούς πολύχρωμους σταλακτίτες, ένα από τα δέκα αξιολογώτερα της Ελλάδας.

Σπήλαιο των Λιμνών: 60 χλμ. από την Τρίπολη, διώροφη κοίτη υπόγειου ποταμού, με μυστηριώδεις στοές, παράξενους σταλακτίτες και αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες σε τρεις ορόφους, μοναδικό στον κόσμο για το είδος του.

Σπήλαιο Δυρού: Θεωρείται το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου, με ως τώρα γνωστό μήκος 14 χλμ. και τουριστική διαδρομή 1.500μ., μεγάλους και πολύχρωμους σταλακτίτες. Ξενάγηση με βάρκες.

ΦΥΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ορεινός όγκος Μαινάλου: Περιοχή NATURA 2000, με φυσική, γεωγραφική και πολιτισμική ενότητα, το βουνό του αρχαίου θεού Πάνα, κατάσπαρτο από παραδοσιακούς οικισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από την προϊστορική εποχή μέχρι τα νεώτερα χρόνια.

Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα και Υδροβιότοπου Μουστού : Τρεις περιοχές NATURA 2000 με παραδοσιακούς, ιστορικούς οικισμούς και μνημεία.

Λίμνη Τάκα : Περιοχή NATURA 2000, τόπος διάβασης τρυγονιών, περιβαλλόμενος από δύο χαρακτηρισμένα Καταφύγια Άγριας Ζωής και δύο Στοιχεία της.

Τεχνητή λίμνη Λάδωνα: Με μήκος 15 χλμ. και φράγμα ύψους 50 μ. ανάμεσα στα Αρκαδικά βουνά, αφήνει άναυδο τον επισκέπτη.

Φαράγγι του ποταμού Λούσιου: Κηρυγμένος αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, μέσα στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Μοναδική περιοχή για πεζοπορία και τουρισμό, στις όχθες του Λούσιου ποταμού με τα 16 πέτρινα γεφύρια, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο εξαίσιας ομορφιάς.

ΧΑΡΤΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide